Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy ktokolwiek wyobraża sobie Boże Narodzenie bez sernika świątecznego? Oczywiście, że nie! Ciasto z tego przepisu jest wilgotne, rozpływające się w ustach i aromatyczne, a jednocześnie niezwykle proste w przygotowaniu.
średnica formy: 23 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243748
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243748
Składniki
Przygotuj warstwę serową. W dużej misce rozdrobnij ser twarogowy. Dodaj mąkę i wymieszaj na niskich obrotach.
Następnie dodaj cukier, śmietanę, wanilię, sok z cytryny i sól. Wymieszaj ponownie do połączenia.
Na koniec dodaj jajka jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym z nich.
Masę wlej na podpieczony wcześniej spód. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 140 st. Celsjusza i piecz przez 75 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, przykryj je luźno folią aluminiową.
Wyłącz piec i uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 30 minut. Następnie sernik świąteczny wyjmij i całkowicie ostudź. Włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sernik podawaj na zimno, posypany cukrem pudrem.
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź.
Ciasteczka rozdrobnij w malakserze. Dodaj masło i kilkukrotnie zapulsuj, do uzyskania jednolitej konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód i brzegi formy masą ciasteczkową. Wstaw go do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 8 minut. Wyjmij.