Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik wiedeński"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Tortownicę nasmarować masłem, sam spód wysypać bułką tartą. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać żółtka, cukier i wyskrobany rdzeń z wanilii. Dalej ucierając, dokładać po łyżce sera. Wsypać kaszę. Ubić na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Przygotowaną masę serową wlać do tortownicy.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C na godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze pół godziny. Wyjąć, wystudzić w blaszce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Sernik można udekorować esami-floresami z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady lub marmoladą morelową.Źródło: Twoje Imperium