Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez spodu, tylko sam ser, bardzo smaczne, szybkie wykonanie, schodzi w mgnieniu oka.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1338
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12195
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1338
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12195
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gotowa, cały czas miksując dodajemy twaróg, masło i budyń. Białko ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Można również jak kto lubi dodać rodzynki i otartą skórkę z ekologicznej pomarańczy.
Tak przygotowany sernik wylewamy do odpowiednio przygotowanej okrągłej formy o średnicy 24 cm (wysmarowanej tłuszczem i wyklejoną papierem, bo sernik urośnie) i wkadamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 170°C. Po upieczeniu pozostawiamy go do wystygnięcia w piekarniku na 30 minut. Po tym czasie uchylamy na jakieś 10 mm piekarnik i dalej studzimy. Sernik nie będzie opadał.