Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez spodu, tylko sam ser, bardzo smaczne, szybkie wykonanie, schodzi w mgnieniu oka.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 219
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 82
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 99
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 159
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 219
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 82
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 99
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 159
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gotowa, cały czas miksując dodajemy twaróg, masło i budyń. Białko ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Można również jak kto lubi dodać rodzynki i otartą skórkę z ekologicznej pomarańczy.
Tak przygotowany sernik wylewamy do odpowiednio przygotowanej okrągłej formy o średnicy 24 cm (wysmarowanej tłuszczem i wyklejoną papierem, bo sernik urośnie) i wkadamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 170°C. Po upieczeniu pozostawiamy go do wystygnięcia w piekarniku na 30 minut. Po tym czasie uchylamy na jakieś 10 mm piekarnik i dalej studzimy. Sernik nie będzie opadał.