Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to oryginalna nazwa sernika -przepis pochodzi z wycinka starej gazety, znalezionego w przedwojennej książce kucharskiej naszej babci -gazety wydawanej w czasie wojny, z działu zatytułowanego : ” Doskonałe potrawy na ciężkie czasy”. Wykonałyśmy sernik stosując się ściśle do wskazówek autora, aby przekonać się jak smakuje ciasto pieczone przez nasze babcie w czasie wojny. Ser i ziemniaki przetarłyśmy przez sito. Do ubijania żółtek i białek użyłyśmy rózgi. Starałyśmy się nie korzystać z malakserów, mikserów i innych urządzeń dostępnych we współczesnej kuchni, co nie znaczy, że zabraniamy z nich korzystać innym. Sernik przyozdobiłyśmy tylko wg własnej inicjatywy. Ciasto jest bardzo smaczne i proste do wykonania. Polecamy je gorąco!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6998
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5340
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2531
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6998
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5340
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2531
Składniki
Ziemniaki i ser przecieramy przez sitko i odstawiamy na bok. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy do niego skórkę z cytryny, ser i ziemniaki oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę w kilku porcjach i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki okrągłej o średnicy 16 cm. Tortownicę należy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a obręcz wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Sernik pieczemy w temperaturze 170 °C bez termoobiegu 45-50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik a ciasto zostawiamy w nim zamknięte na 15 minut. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto całkowicie. Wystudzony sernik przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy owocami.
Żeby sernik wyszedł puszysty i nie opadł, bardzo ważne jest stosowanie się do prostej zasady. Chodzi o studzenie ciasta – po zakończeniu pieczenia należy wyłączyć piekarnik, jednak sernik powinien pozostać w środku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest temperatura, w której pieczemy sernik. Powinna wynosić 160-180 °C. Zbyt wysoka temperatura pieczenia może powodować, że ciasto się ścina, rośnie, a następnie opada – a tego przecież chcemy uniknąć.
Oryginalny przepis z 1942 roku!