Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z bakaliami w kajmaku"
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 46
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5657
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 96
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 562
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 46
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5657
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 96
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 562
Składniki
ok. 65 minut.
Rodzynki zalać 75 ml rumu, odstawić, aby spęczniały. W malakserze rozdrobić pierniczki i 5 dag orzechów. W garnku stopić 10 dag masła. Przestudzić je i wymieszać z pokruszonymi piernikami i orzechami. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód formy wylepić przygotowaną masą, dobrze docisnąć. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Twaróg wymieszać z 7,5 dag cukru, jajkami i mąką ziemniaczaną. Przyprawić mielonymi goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Wmieszać 10 dag rodzynek w rumie. Wyłożyć na piernikowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Wystudzić.
Resztę cukru stopić w garnku. Wymieszać z resztą masła, rumem i śmietaną. Zmniejszyć płomień, podgrzewać 15 minut. Pozostałe orzechy grubo posiekać i z rodzynkami dodać do przygotowanego kajmaku. Sernik pokroić, podawać z bakaliami w kajmaku.Źródło: Życie na gorąco