Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenie sernika i kruchej bezy
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 393
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 811
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 393
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 811
Składniki
Ciasto kruche: Do miski przesiej mąkę cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtka i zarób ciasto kruche Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem Tortownicę z ciastem wstaw do zamrażalnika do czasu aż piekarnik nagrzeje się do 180°C (grzałka góra-dół) Ciasto podpiecz przez 15 min
Masa serowa: * Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej W czasie pieczenia się ciasta kruchego zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 min) Dodaj ser i zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej konsystencji Budyń rozmieszaj z mlekiem i wlej do masy serowej, wlej również olej i zmiksuj do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać zbytnio masy Wyjmij podpieczone kruche ciasto i wylej na nie masę serową, potrząśnij tortownicą żeby masa się wyrównała Piecz przez 50 min w temp 180°C
Beza: Przygotowywanie bezy rozpocznij 10 min przed końcem pieczenia się sernika Białka ubij ze szczyptą soli a kiedy piana zacznie robić się biała rozpocznij dodawanie cukru Dodaj cukier małymi porcjami, po każdej miksując przez ok. 30 sek Po dodaniu całego cukru miksuj bezę na wysokich obrotach aż cały cukier się rozpuści Koniec miksowania bezy powinien zbiec się w czasie z końcem pieczenia sernika Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego ubitą bezę, szybko wyrównaj, możesz zrobić wzorki za pomocą szpatułki lub widelca * Temperaturę piekarnika obniż w tym momencie do 150°C Sernik z bezą wstaw ponownie do piekarnika na 15 min Po upieczeniu wyjmij na blat i wystudź a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc