Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała czekolada jest produktem, który można albo kochać, albo nienawidzić. Ten deser jest idealnym wypiekiem dla osób, które ją uwielbiają. Jest niezwykle mocno wyczuwalna w smaku i sprawia, że do masy serowej nie trzeba dodawać zbyt wiele cukru. Jeśli lubisz mocno słodkie ciasta, spróbuj także sernika chałwowego. To najlepszy sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy inne okazje.
Tortownica o średnicy 20 cm
Najlepiej jest wybrać półtłusty twaróg sernikowy podwójnie mielony. Oczywiście możesz użyć też sera z wiaderka, ale dobrze odsącz go z nadmiaru płynu. Dodatek śmietanki kremówki sprawi, że masa sernikowa będzie i tak mocno wilgotna. Następnie należy czekoladę roztopić i delikatnie wmieszać ją do reszty składników. Przygotowanie masy serowej jest dość proste i nie wymaga osobnego ubijania białek jaj. Wszystkie składniki wystarczy dobrze zmiksować w misce. Jeśli chcesz dodać ciekawego aromatu, użyj całego opakowania cukru z prawdziwą wanilią.
Jeśli chcesz, możesz urozmaicić masę serową, przyrządzając sernik z białą czekoladą i chili lub lawendą. Ciekawy może być też dodatek cynamonu czy miodu. Możliwości jest bardzo sporo, a ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia i upodobania smakowe.
By jeszcze bardziej uprościć cały przepis, na dole znajduje się ciasteczkowy spód z kruszonych herbatników Petit Beurre lub innych, ulubionych. Wystarczy zmielić je w robocie kuchennym i dodać roztopione masło. Otrzymaną masą trzeba wylepić tortownicę i odstawić. Z powodzeniem możesz też użyć ciasteczek owsianych czy biszkoptów, w zależności od indywidualnych upodobań.
Czas pieczenia tego ciasta jest nieznacznie dłuższy niż tych klasycznych, takich jak sernik krakowski czy sernik wiedeński - wynosi aż 90 minut. Masa serowa ze śmietanką i czekoladą będzie wiązała dłużej, a po upieczeniu, do momentu całkowitego wystygnięcia, może być lekko trzęsący się. Sernik pieczemy w dość niskiej temperaturze 160 st. Celsjusza, by pozostał wilgotny i rozpływający się w ustach. Dobrą praktyką jest też umieszczanie naczynia żaroodpornego z wodą na czas pieczenia sernika na dolnym poziomie pieca.
Dobrą praktyką jest by upieczony sernik z białą czekoladą studzić w piekarniku o lekko uchylonych drzwiczkach, aby uniknąć gwałtownego spadku temperatury. Przedwczesne wyciąganie ciasta jest najczęstszą przyczyną jego opadania. Przepis zaleca minimum 15 minut powolnego stygnięcia w piecu, ale można wypiek zostawić na godzinę, by doszedł do temperatury pokojowej. Podawaj sernik na zimno, po przynajmniej kilku godzinach leżakowania w lodówce. Dzięki temu biała czekolada dobrze zwiąże masę serową i całość będzie prosta w krojeniu.
Biała czekolada idealnie pasuje do sezonowych owoców, takich jak maliny, jeżyny czy truskawki. Wierzch ciasta możesz też udekorować migdałami, cukrem pudrem czy czekoladą mleczną. Sernik na święta musi nie tylko pysznie smakować, ale też pięknie wyglądać i zachwycać swoją dekoracją. Na górze możesz położyć kawałki białej czekolady lub płatki mlecznej. Prawdziwego odświeżenia dodadzą listki mięty. Z tych składników stwórz prawdziwe arcydzieło na wierzchu ciasta - kolorową pisankę lub artystyczną bombkę, w zależności od okazji.
Słodka biała czekolada jest dobra na każdą okazję i ma zdolność odganiania wszystkich smutków. Kremowy sernik z tym dodatkiem jest prawdziwym majstersztykiem, który zasługuje na uznanie i dodatkowy kawałek na talerzu, bez liczenia kalorii.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 737
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 737
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył w blenderze. Masło rozpuść w garnku i odstaw do przestudzenia.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Połącz przestudzone masło wraz z herbatnikami. Gotową masą wyściel dno formy.
Przygotuj masę serową. W niewielkim garnku podgrzej śmietankę, uważaj, aby się nie zagotowała. Następnie zdejmij z ognia i wrzuć do niej pokruszoną białą czekoladę. Energicznie mieszaj do połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia.
Ser zmiel dwukrotnie, tak, aby był gładki i kremowy. Następnie zmiksuj wraz z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, dodaj jajka i ponownie zmiksuj całość.
Do masy serowej wlej przestudzoną śmietankę i za pomocą sylikonowej szpatułki wymieszaj. Gotową masę wylej na herbatnikowy spód, wyrównaj z góry.
Sernik z białą czekoladą piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 90 minut. Po upieczeniu pozostaw go w piekarniku na 30 minut, po czym uchyl drzwiczki i trzymaj jeszcze przez 15 minut.