Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sernik idealny. Sernik z brzoskwiniami i bezą to jeden z moich ulubionych serników. Delikatny, kremowy i puszysty sernik na kruchym spodzie. Rewelacja!
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4375
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1101
Polecam.
Odsłon: 616
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4375
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1101
Polecam.
Odsłon: 616
Składniki
Sernik najlepiej jest zacząć od zrobienia kruchego ciasta: do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, proszek, masło i całość posiekać nożem, aż uzyskamy efekt kruszonki. Następnie do ciasta dodać żółtka i zagnieść na gładkie spójne ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Druga cześć ciasta wyłożyć na dnie dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Moja blacha o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i blachę z ciastem również włożyć do lodówki.
W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi zrobić masę serową: jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i dodatkiem soli. Do utartych jajek dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło, śmietanę i budyń. Całość dobrze wymieszać.
Schłodzoną blachę z ciastem wyjąc z lodówki i ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 15 minut. Na lekko przestudzone ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzchu masy serowej ułożyć odsączone z zalewy brzoskwinie.
Następnie zrobić bezę: białka zmiksować z dodatkiem szczypty soli i cukrem na sztywną pianę. Gotowe białka równo ułożyć na brzoskwiniach i na sam wierzch zetrzeć drugą cześć kruchego ciasta. Sernik piec w 170 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około godzinę. Przestudzone ciasto można na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!