Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Wielkanocne nie istnieją bez klasycznego sernika. Wszystkie restrykcyjne diety zostają wtedy zawieszone - zawsze znajdziesz miejsce na choćby mały kawałeczek tego wypieku. Tym razem możesz zaprezentować sernik z budyniem autorstwa samej Ewy Wachowicz. Wychodzi niezwykle lekki, puszysty, rozpływający się w ustach. Nie ma innej możliwości, on musi się udać! Jaki wybrać ser do sernika z budyniem? Ser to kluczowy składnik sernika. Ważne, żeby zadbać, aby był on jak najwyższej jakości. Sernik z budyniem możecie wykonać z klasycznego półtłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce. Jeśli jednak zależy Wam na czasie, wykonajcie sernik z wiaderka z budyniem. Podczas wyboru gotowego produktu zwróćcie uwagę na jego skład. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas przygotowania sernika Ewy Wachowicz? Podczas przygotowywania sernika Ewy Wachowicz pamiętajcie o umiejętnym połączeniu składników. Nie należy ich długo ubijać mikserem. W przeciwnym razie sernik wysoko urośnie, a później opadnie podczas pieczenia. Wystarczy zmiksować produkty jedynie do momentu ich połączenia. Alternatywny przepis na sernik tradycyjny Ewy Wachowicz Poniższy przepis na puszysty sernik z budyniem zawiera spód z herbatników. Można je zastąpić innymi kruchymi ciasteczkami, przygotować klasyczne kruche ciasto na bazie mąki, masła i cukru lub całkowicie pominąć ten etap przygotowania i wykonać sernik bez spodu z budyniem Ewy Wachowicz. Będzie równie smaczny co oryginalny przepis.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 479
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 817
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 479
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 817
Składniki
Przygotowanie sernika z budyniem zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. To bardzo ważne, dzięki temu unikniecie zakalca.
Oddziel żółtka od białek i wbij do metalowej miski. Ubij żółtka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą. Musisz uzyskać jasny, aksamitny krem. Zdejmij miskę z garnka, aby zawartość lekko przestygła. Dodaj miękkie masło i ucieraj, aż do całkowitego połączenia składników. Wsyp do kremu budyń, cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii oraz sok z cytryny. Partiami dodawaj ser i zmiksuj lub utrzyj całość, aby miała jednorodną konsystencję. Tak przygotowaną masę do sernika Ewy Wachowicz odstaw na bok.
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz pianę z masą serową.
Jeśli wykonujesz sernik z budyniem ze spodem, na dnie tortownicy (średnica około 24 cm) wytłuszczonej masłem połóż herbatniki. Na tę warstwę wysyp uprażone i lekko przesiekane orzechy włoskie/lub migdały, a następnie wylej masę serową i wyrównaj powierzchnię. W uproszczonej wersji sernika bez spodu z budyniem Ewy Wachowicz pomiń ten etap i od razu przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik Ewy Wachowicz piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez godzinę. Po upieczeniu wyłącz piec i po chwili lekko uchyl drzwiczki. Sernik z budyniem wyjmij dopiero, gdy piekarnik w pełni ostygnie.
Puszysty sernik z budyniem możesz polać lukrem wykonanym poprzez utarcie cukru pudru z sokiem z cytryny. Sernik Ewy Wachowicz najlepiej smakuje schłodzony.