Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowity, wilgotny sernik połączony z puree z dyni ! To nie mogło się nie udać :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 299
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 299
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21801
Składniki
Pierwszym krokiem w wykonaniu sernika z dynią jest zrobienie dyniowego puree. Będzie ono potrzebne w fazie wykonywania masy serowej, jednak musi być chłodne więc najlepiej od niego zacząć. 50 dag dyni ( waga ze skórką) obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku do momentu kiedy zmięknie. Upieczona dynię miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiego puree. Odkładamy na bok.
Herbatniki oraz ciasteczka imbirowe kruszymy na pył (można użyć blendera lub jeśli ktoś go nie posiada włożyć herbatniki do ściereczki i wałkować aż powstaną okruszki). Dodać łyżkę cukru oraz roztopione masło. Powstanie plastyczna masa którą należy szczelnie wyłożyć blaszkę. Włożyć do piekarnika na 10 minut, w temperaturze 180 stopni, wyciągnąć i ostudzić.
W oddzielnej misce połączyć ze sobą : 1/4 szklanki cukru, cynamon, imbir, rozdrobnione goździki, gałkę muszkatołową oraz sól. Do misy miksera wyłożyć ser i rozpocząć miksowanie aż stanie się gładki i puszysty. Stopniowo dodawać przygotowaną suchą mieszankę, następnie pojedynczo jajka, ekstrakt z wanilii, puree z dyni oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksować do uzyskania jednolicie gładkiej masy. Masa sernikowa będzie rzadka – proszę się tym nie przejmować w procesie pieczenia jajka oraz mąka ziemniaczana zwiążą wszystkie składniki.
Wyłożyć masę serową na upieczony wcześniej spód. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na najniższy poziom piekarnika włożyć naczynie (może być inna blaszka do ciasta) wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczony w piekarniku wilgotnym od pary będzie idealnie wilgotny i nie wyschnie. Na środkowy poziom piekarnika włożyć nasze ciasto i piec przez 30 minut. Po tym czasie zredukować temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 25 minut.
W czasie kiedy sernik będzie kończył się piec, należy ubić na niskich obrotach miksera śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Tak powstałą masę wyłożyć na górę upieczonego sernika i wstawić do piekarnika na 8 minut. Po wyciągnięciu sernik schłodzić minimum 8 godzin (najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc). Ten i więcej przepisuj znajdziesz na moim blogu kulinarnym : www.sygnowanesmakiem.blogspot.com Serdecznie zapraszam !