Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sernik według starej, przedwojennej receptury polany frużeliną wiśniową. Ciasto aromatyczne, delikatne, do kawy idealne.
Polecam.
Odsłon: 314
Polecam.
Odsłon: 314
Składniki
Ziemniaki i ser przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem i blendujemy z połową cukru na gładką masę, odstawiamy na bok. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy do niego skórkę z cytryny, ser i ziemniaki oraz roztopione masło.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę w kilku porcjach i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki okrągłej o średnicy 16 cm. Tortownicę należy uprzednio wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w temperaturze 170 °C bez termoobiegu 45-50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik a ciasto zostawiamy w nim zamknięte na 15 minut. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto całkowicie. Wystudzony sernik polewamy frużeliną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Frużelinę możemy zrobić sami według przepisu: Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.