Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sernik według starej, przedwojennej receptury polany frużeliną wiśniową. Ciasto aromatyczne, delikatne, do kawy idealne.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 904
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2779
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3326
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 904
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2779
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3326
Składniki
Ziemniaki i ser przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem i blendujemy z połową cukru na gładką masę, odstawiamy na bok. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodajemy do niego skórkę z cytryny, ser i ziemniaki oraz roztopione masło.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę w kilku porcjach i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremki okrągłej o średnicy 16 cm. Tortownicę należy uprzednio wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w temperaturze 170 °C bez termoobiegu 45-50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik a ciasto zostawiamy w nim zamknięte na 15 minut. Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto całkowicie. Wystudzony sernik polewamy frużeliną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Frużelinę możemy zrobić sami według przepisu: Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.