Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz deseru, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem, ten sernik z galaretką i truskawkami jest świetnym wyborem. Połączenie kruchych herbatników, aksamitnej masy serowej i świeżych truskawek tworzy ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5619
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1103
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym i dodaj masło. Połącz wszystko w jednolitą masę.
Wylep masą dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie i odstaw na 15 minut. Następnie ponownie ją podgrzej i wymieszaj.
Serek śmietankowy utrzyj z cukrem w misce do uzyskania puszystej konsystencji. Wlej żelatynę i całość wymieszaj.
W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Dodawaj ją partiami do sera, dobrze mieszając po każdej z nich.
Rozprowadź masę serową na zimnym już spodzie i wyrównaj. Wstaw całość do lodówki na ok. 3 godziny.
Przygotuj galaretkę. Rozprowadź galaretkę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
Truskawki oczyść i połóż je w całości lub przekrojone na pół na warstwie serowej. Całość zalej galaretką.
Sernik z galaretką i truskawkami wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia. Ciasto podawaj na zimno.