Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ciasto do kawy. Sernik na kruchym cieście z gruszkami to deser, który musi zagościć w Waszym domu zwłaszcza jesienią. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Sam efekt zachwyca. Przepis pochodzi z zeszytu sąsiadki.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 7
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 38
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 131
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 272
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 7
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 38
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 131
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 272
Składniki
Najpierw zrób spód do ciasta. Wymieszaj zimne masło prosto z lodówki z mąką, cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Zagnieć energicznie ciasto. Wyklej nim formę, nakłuj widelcem i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ostudź.
Przygotuj masę na sernik. Najpierw oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło w temperaturze pokojowej na wysokich obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą i puszystą masę. Dodawaj stopniowo żółtka, jedno po drugim. Zmniejsz moc miksera i teraz dodaj ser. Na koniec dołóż też mąkę ziemniaczaną lub budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką. Zostaw.
Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do masy sernikowej i połącz składniki ponownie szpatułką.
Gruszki obierz, osusz i usuń gniazda nasienne oraz ogonki. Pokrój w plasterki albo kostkę. Skrop je sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Wyłóż ciasto na spód, a następnie ułóż gruszki.
Piecz przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Studź przy lekko otwartych drzwiach piekarnika. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.