Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na rewelacyjnie pyszny sernik kajmakowy. Na kruchym spodzie kakaowym, z delikatną i aksamitną masą serowo kajmakową.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31261
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
Spód. Wszystkie składniki na spód mieszamy mikserem, w kolejności wrzucając żółtko, cukier, miękkie masło, śmietanę, mąkę i kakao. Krótko miksujemy do zagniecenia ciasta. Wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wygładzamy. Boków foremki nie smarujemy.
Masa serowa. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dodajemy miękkie masło i przesianą mąkę. Stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a na koniec masę kajmakową. Miksujemy krótko do połącznia składników. Przelewamy masę serową na spód tortownicy wyłożony ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 60 - 65 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Dekoracja. Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby stała się mocno miękka i w razie potrzeby dodajemy do niej trochę gorącej wody i mieszamy, aż zrobi się lekko płynna. (czym rzadsza masa kajmakowa, tym lepiej będzie się rozprowadzać na wierzchu sernika) Polewamy sernik masą kajmakową tak, aby lekko spływała po bokach ciasta. Posypujemy kuleczkami czekoladowymi.