Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na rewelacyjnie pyszny sernik kajmakowy. Na kruchym spodzie kakaowym, z delikatną i aksamitną masą serowo kajmakową.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Składniki
Spód. Wszystkie składniki na spód mieszamy mikserem, w kolejności wrzucając żółtko, cukier, miękkie masło, śmietanę, mąkę i kakao. Krótko miksujemy do zagniecenia ciasta. Wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wygładzamy. Boków foremki nie smarujemy.
Masa serowa. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dodajemy miękkie masło i przesianą mąkę. Stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a na koniec masę kajmakową. Miksujemy krótko do połącznia składników. Przelewamy masę serową na spód tortownicy wyłożony ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 60 - 65 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
Dekoracja. Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby stała się mocno miękka i w razie potrzeby dodajemy do niej trochę gorącej wody i mieszamy, aż zrobi się lekko płynna. (czym rzadsza masa kajmakowa, tym lepiej będzie się rozprowadzać na wierzchu sernika) Polewamy sernik masą kajmakową tak, aby lekko spływała po bokach ciasta. Posypujemy kuleczkami czekoladowymi.