Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitny, rozpływający sie w ustach sernik z kremem o smaku ajerkoniaku, całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1053
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 230
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1169
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 221
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1053
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 230
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1169
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 221
Składniki
Sernik: Sernik: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, całkowicie wystudzić.
Krem ajerkoniakowy: Białą czekolade rozpuścić z kąpieli wodnej, wystudzic ale nadal musi pozostać płynna. Mascarpone krótko ubić, dodać ajerkoniak i ubic do połaczenia się składników, dodać przestudzoną białą czekoladę i wymieszac delikatnie, najlepiej szpatułką.
Na wystudzony sernik wyłozyc dżem i rozsmarowac, na dżem ułozyc herbatniki jeden obok drugiego, na wierzch wyłozyć krem ajerkoniakowy, wyrównać. Schłodzic w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Przed podaneim można dowolnie udekorować (u mnie wiórki z białej i gorzkiej czekolady oraz pokrojone migdały)
Smacznego :-)