Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika Być może jednak brakuje ci czasu. W takim przypadku upiecz szybki i łatwy sernik z kruszonką.
Forma 20x25 cm
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457684
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1443
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457684
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1443
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Składniki
Przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki, rozcierając je palcami. Nie zagniataj. Mają połączyć się w niewielkie grudki. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Przygotuj półkruche ciasto. Przesiej na stolnicę mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj jajko, proszek do pieczenia i zagnieć całość na jednolite ciasto. Wyłóż nim dno formy o wymiarach 20x25 cm. Schłodź w lodówce.
Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Nie wyłączaj piekarnika.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Utrzyj całe jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj ją z ekstraktem z wanilii, mąką ziemniaczaną i skórką otartą z cytryny. Na koniec partiami wmieszaj do masy jajecznej twaróg. Mieszaj do połączenia składników w jednolitą całość.
Przełóż masę serową na podpieczony spód. Przysyp schłodzoną kruszonką. Wstaw formę do gorącego piekarnika. Piecz przez około godzinę.
Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy przestygnie, przenieś go w chłodne miejsce. Pozostaw tak na kilka godzin.