Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z mango na zimno to propozycja idealna na każdą chwilę przy ciepłej kawie albo herbacie. Dobrze smakuje też latem do chłodnych napojów, bo najlepiej smakuje mocno schłodzony. Orzeźwia i poprawia humor!
Tortownica o średnicy 17-18 cm
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 145
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 145
Składniki
Kilka godzin przed przygotowywaniem sernika albo dzień wcześniej zrób żelkę. Żelatynę rozpuść w wodzie. Pozostaw do napęcznienia. Obrane mango podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do niego cukier i sok z cytryny. Zblenduj na gładki mus. Żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła, ale nie może się zagotować. Najlepiej w kąpieli wodnej. Dodawaj stopniowo do mango, cały czas miksując na niskich obrotach.
Przygotowaną żelkę wyłóż na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki do schłodzenia.
Ciastka pełnoziarniste pokrusz na drobną konsystencję przypominającą piasek. Masło rozpuść w rondelku. Całość dobrze połącz. Wyciągnij z lodówki żelkę, ściągnij ją z tortownicy, a na spodzie wyłóż ciasteczkową masę. Dobrze dociśnij rękoma.
Przygotuj masę śmietankową. Najpierw rozpuść żelatynę w wodzie, dokładnie mieszając. Odstaw do napęcznienia. W kolejnym kroku ubij śmietankę z cukrami na puszystą pianę. Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej i mieszaj tak długo aż zrobi się ponownie płynna. Wtedy dodaj do niej 2 łyżki ubitej śmietanki, aby ją zahartować. Wymieszaj. Dodaj całość do bitej śmietany i krótko zmiksuj, żeby nie było grudek. Mango odsącz dobrze z zalewy. Pokrój w kostki. Wymieszaj je z masą śmietanową.
Na ciasteczkowym spodzie rozsmaruj równomiernie masę śmietanową z mango. Na wierzchu wyłóż żelkę. Wstaw sernik z mango do lodówki do całkowitego schłodzenia.