Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z masą ajerkoniakową"
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 10
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 204
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 314
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 10
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 204
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 314
Składniki
75 min • Porcja ok. 390 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 20 porcji
Sernik: masło ucieram z cukrem, wanilią i żółtkami. Dodaję stopniowo proszek do pieczenia, budyń i zmielony ser. Masę mieszam z ubitą na sztywno pianą z białek. Wylewam do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24 x 36 cm). Piekę 30-40 minut w 180°C. Studzę.
Ciasto orzechowe: ubijam białka na pianę, dodając stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i bakalie. W blaszkach 24 x 36 cm piekę 2 placki – w 180°C ok. 20 minut.
Masa: szklankę mleka mieszam z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotowuję z cukrem, wlewam rozmącony budyń i gotuję, aż zgęstnieje. Wyłączam ogień i dodaję margarynę. Mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do ostudzenia. Masła miksuję z cukrem pudrem, powoli dodając budyń. Na koniec cieniutkim strumieniem wlewam ajerkoniak.
Układam warstwami: sernik, masa, ciasto orzechowe, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Pracochłonny, ale wart wysiłku. Pamiętajmy, by do ciasta miały temperaturę pokojową. Joanna Machynia z GorlicŹródło: Kobieta i życie