Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z morelami i kruszonką"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12390
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13294
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5638
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12390
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13294
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5638
Składniki
24 porcje 30 min ok. 50-60 min
1Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Z mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 20 dag masła, 5 żółtek oraz mielonych migdałów zagnieć ciasto. Rozdziel je na dwie części. Z jednej uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugą cienko rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. 2Pozostałe masło stop. Twaróg utrzyj ze szkla- nką cukru i stopionym masłem. Domieszaj 2 jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz kaszkę. Masę serową rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. Rozłóż cząstki moreli. Pozostałe białka ubij. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną. 3Bezę równomiernie rozsmaruj na owocach. Wyjmij zamrożone ciasto. Grubo zetrzyj je wprost na wierzch sernika. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.Źródło: Naj