Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki uwielbiam i one chyba mnie też, bo smaczne wychodzą :) Ten powstał pod wpływem chwili. Chwilowe szaleństwo zaskutkowało pysznym ciachem!
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 11
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 11
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Składniki
Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową.
Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego. Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę. Pod koniec wlałam śmietankę i wymieszałam aż wszystko ładnie się połączy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.
Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.
Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę. Masło roztopiłam, dosypałam kakao, cukier i cukier wanilinowy. W 5 łyżkach gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dodałam do polewy. Mieszałam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak przygotowaną polewą udekorowałam mój sernik. Posypałam prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem udekorowałam malinami.
Notatki: * dodałam cukier z pomarańczą, ale można dodać skórkę otartą z pomarańczy * zamiast ekstraktu można dodać olejek pomarańczowy