Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z orzechami i dynią"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 235
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 313
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 106
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2179
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 235
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 313
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 106
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2179
Składniki
Orzechy włoskie drobno posiekaj. Dynię pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Do miski włóż twaróg, serek ricotta oraz mascarpone. Dodaj cukier, cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego. Wsyp mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Wymieszaj mikserem na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj do masy po jednym jajku, starannie ucierając.
Na koniec dodaj śmietanę i miksuj tak długo, aż ciasta dokładnie się połączą.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej połowę masy serowej i rozłóż na niej posiekane orzechy oraz kawałki dyni. Przykryj pozostałą masą, wierzch ciasta wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C, wstaw formę z ciastem.
Po upływie 15 minut zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C i piecz jeszcze ok. 90 minut. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
130 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie