Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z orzechami i pomarańczami"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 37
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 97
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 37
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 97
Składniki
Twaróg zmiel 3 razy w maszynce do mięsa. Tortownicę posmaruj masłem. Ciasto rozwiń na stolnicy oprószonej mąką i lekko je rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi tortownicy. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem i wstaw formę do lodówki.
Pomarańcze sparz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Jedną przekrój, wyciśnij z niej sok. Z drugiej zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową częsć). Owoc podziel na cząstki, usuń pestki oraz białe błonki. Miąższ pokrój na kawałeczki.
Połowę orzechów włoskich oraz migdały zalej wrzątkiem. Po 10 min odcedź je dokładnie na sitku i posiekaj niezbyt grubo. Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st.
Masło utrzyj na jasny krem razem z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawaj po 1 żółtku. Wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Do masy dodaj po łyżce twarogu, cały czas mieszając.
Białka ubij na sztywno, dodaj do nich pozostały cukier i wymieszaj. Pianę przełóż do masy serowej. Wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę i miąższ z pomarańczy oraz posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto.
Piecz 50 min, zmniejsz temp. do 150 st. i piecz jeszcze 15 min. Zostaw w wyłączonym, otwartym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Udekoruj.Źródło: Tina