Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik w świątecznym klimacie :)
Polecam.
Odsłon: 381
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1609
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1938
Polecam.
Odsłon: 381
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1609
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 567
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1938
Składniki
spód: 160 gramów maślanych herbatników 100 gramów stopionego i lekko(!) schłodzonego masła lub margaryny 2 łyżki (z górką) ciemnego kakao masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego (może być z wiaderka) 100 gramów rozpuszczonego, stopionego masła 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią 5 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (razem 80 g) dodatkowo: 250 gramów pierniczków nadziewanych w czekoladzie polewa czekoladowa 100 gramów masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody ewentualnie ulubione dekoracje
Twaróg i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej. Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao, wlać stopiony tłuszcz, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm (niczym nie smarujemy ani nie wyścielamy) wykładamy ciasteczkowym "piaskiem", ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy blaszkę i podpiekamy spód przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Schładzamy. Masa serowa: Całe jaja krótko ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią, wlewamy tłuszcz, krótko miksujemy. Potem wrzucamy twaróg, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy krótko. Połowę masy serowej wylewamy na ciasteczkowy spód, potem delikatnie układamy pierniczki. Resztę masy serowej znów wykładamy na pierniczki tak by je pokryła.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej około 40 minut, wierzch ma się lekko zezłocić. Sernik podskoczy nam do góry, aby równomierni opadł nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut po wyłączeniu. Potem uchylamy lekko i schładzamy przez kolejne 40 minut, potem wyciągamy na blat. Polewa czekoladowa. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej. Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Całkowicie schłodzony sernik pokrywamy polewą czekoladową i dowolnie przystrajamy. Ponownie schładzamy przez parę godzin w lodówce.