Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz owoce mango, to pokochasz ten sernik. Jest słodki, puszysty i niezwykle orzeźwiający. Przygotujesz go dość szybko i bez problemu. Co więcej, chcąc skrócić czas pracy nad ciastem, użyj gotowej pulpy z mango, dostaniesz ją bez problemu w większych hipermarketach. Sernik idealnie sprawdzi się jako deser na upalne dni.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1350
Składniki
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka wrzuć do blendera, rozdrobnij na pył i przełóż do miski. W małym garnku rozpuść masło, wlej do rozkruszonych ciastek i dokładnie wymieszaj.
Powstałą masą wyłóż spód tortownicy, wyrównaj i mocno dociśnij do spodu.
Żelatynę rozpuść w 70 ml bardzo ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Twaróg zmiel trzykrotnie, przełóż do dużej miski. Za pomocą miksera wymieszaj z pulpą mango, sokiem z cytryny i cukrem.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z łyżką masy serowej, dodaj do pozostałej masy i miksuj przez 3 minuty.
W dużej misce ubij śmietankę na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki. Całość przełóż na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek. Wyrównaj z góry i włóż do lodówki.
Opakowanie galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody. Odstaw do przestudzenia. Gdy będzie letnia, wymieszaj z pulpą mango i wylej na wierzch sernika.
Połówkę mango pokrój w kostkę i umieść ją na połowie sernika. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.