Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik z ricottą, inspirowany wypiekami włoskimi ma intensywny cytrynowy posmak i wyśmienity poziom wilgotności. Kluczem do uzyskania puszystego sernika jest dokładne ubicie ricotty z cukrem przed dodaniem pozostałych składników.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 28
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 219
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 28
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 219
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę i połącz z masłem, aby powstały grudki. Dodaj śmietanę i skórkę cytrynową i zagnieć gładkie ciasto. 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut, a resztę do zamrażalnika. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem. Rozwałkuj większy fragment ciasta i wyłóż dno foremki zawijając boki do góry.
Do misy robota kuchennego włóż sery oraz cukier i rozwierć składniki na gładki krem. Następnie dodaj jajka, śmietankę kremówkę, esencję waniliową i sok z cytryny oraz wymieszaj masę sernikową. Nie martw się, że masa będzie dość płynna, tak powinno być.
Przelej masę serową na spód ciasta, po czym zetrzyj mniejszy fragment ciasta na tarce o dużych oczkach lub porwij palcami. Piecz sernik przez 60 minut w temperaturze 180°C, a następnie zostaw ciasto do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Sernik podawaj schłodzony i posypany cukrem pudrem.