Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z ricotty, podobnie jak sama ricotta, jest lekki i puszysty. Wypiek to włoski odpowiednik klasycznego twarogowego sernika. Jest bardziej kremowy, przez co dosłownie rozpływa się w ustach. Cechuje się też dużą delikatnością - nie jest taki słodki, jak tradycyjne serniki. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne, ale jeśli udekorujesz je płatkami kokosa lub świeżymi owocami, to dodasz mu jeszcze więcej smaku. We Włoszech często wzbogaca się je jeszcze o cytrusową nutę - skórkę cytrynową lub pomarańczową. Dzięki temu staje się bardziej orzeźwiający i nabiera przyjemnego zapachu.
Do popołudniowej kawy nie ma nic lepszego niż puszysty sernik z ricotty. Ciasto łączy w sobie dwa lekkie i kremowe włoskie serki, czyli mascarpone i ricottę. To pozwala na uzyskanie aksamitnej konsystencji wypieku i charakterystycznego, bardziej śmietankowego smaku. Nabiał sprawia też, że deser pozostaje wilgotny. To przyjemna propozycja dla miłośników lekkich deserów.
Tortownica o średnicy ok. 22 cm
Ricotta to miękki, niedojrzewający ser z Włoch. Produkuje się go z serwatki, a znany jest ze swojej lekkiej, kremowej konsystencji. Zawiera dużo białka i należy do niskokalorycznych produktów. W 100 gramach sera jest ok. 150 kcal (nieco więcej niż twaróg półtłusty). Ma delikatny, ale charakterystyczny smak. Użyty do potrawy dodaje jej lekkości i delikatności. Ricotta to dobre źródło wapnia i witamin z grupy B.
Sernik z ricotty i mascarpone to tylko jedna z propozycji, które można przygotować na bazie włoskiego specjału. Do czego można użyć sera ricotta, jeśli nie do tej słodyczy? Nadaje się świetnie zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw, dlatego ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przygotuj pyszny deser na bazie serka - wystarczy, że ricottę posypiesz orzechami, dosłodzisz miodem i udekorujesz gruszkami. Serek dodany do sosów lub zup sprawi, że staną się wyjątkowo kremowe i nieco delikatniejsze w smaku. Ricotta to także wspaniały składnik farszów - dołóż do niej włoską szynkę, grzyby lub szpinak i takim nadzieniem wypełnij naleśniki, makaron cannelloni czy ravioli. Ricottą posmaruj kanapki lub grzanki - koniecznie ułóż na nich jeszcze suszone pomidory i świeżą bazylię.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1167
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 135
Smaczne danie :)
Odsłon: 703
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1167
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 135
Smaczne danie :)
Odsłon: 703
Składniki
Wyłóż sito gazą lub czystą ściereczką i ustaw na misce. Włóż do środka ricottę i odstaw na godzinę, aby nabrała temperatury pokojowej, a płyn spłynął.
Przygotuj ciasto. Utrzyj miękkie masło z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie dodaj jajko, śmietanę i ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy. Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 3 równe części. Każdą uformuj w kulę i zawiń folią spożywczą. Włóż wszystkie kawałki ciasta do lodówki na 30 minut.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na kształt koła i wyłóż nim dno tortownicy. Drugą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim boki foremki (możesz pociąć ją w paski, aby było wygodniej wykładać boki). Wstaw tortownicę do lodówki do schłodzenia (na 30 minut), a następnie podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Wyjmij foremkę i wystudź ciasto.
Przygotuj masę serową. Utrzyj jajka z cukrem na jasny krem. Dodaj serek (śmietankowy lub mascarpone) oraz śmietanę i zmiksuj. Następnie dołóż odsączoną ricottę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość na jednolitą masę.
Przelej masę serową na podpieczony spód. Wierzch ciasta udekoruj paskami rozwałkowanego ciasta lub odrywaj nieregularne kawałeczki ciasta i układaj na górę sernika. Włóż ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut, aż wierzch będzie złocisty. Następnie studź przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z tortownicy ewentualnie posyp płatkami kokosa lub udekoruj owocami i podawaj.