Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pistacjowy zajmuje miejsce na podium najpopularniejszych ciast w ostatnich miesiącach. Jego zielony kolor już przykuwa uwagę, a smak nie pozwala na zakończenie jedzenia na jednym kawałku.
Czy można przygotować placki ziemniaczane z airfryera? Oczywiście! Oto prosty...
Odsłon: 496
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 975
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 158
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 205
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 811
Czy można przygotować placki ziemniaczane z airfryera? Oczywiście! Oto prosty...
Odsłon: 496
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 975
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 158
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 205
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 811
Składniki
Herbatniki zmiksuj jak najdrobniej. Masło na spód rozpuść. Połącz składniki, aby zrobić mokrą kruszonkę. Wyłóż tortownicę o średnicy ok. 23 cm przygotowanym herbatnikowym spodem. Włóż go do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza na 10 minut. Odstaw do ostudzenia.
Twaróg sernikowy lub serek śmietankowy zmiksuj krótko z mascarpone. Dodaj cukier puder, krem pistacjowy, obydwa cukry. Zmiksuj do połączenia składników. Wlewaj porcjami śmietankę, miksuj na niskich obrotach. Na koniec dodaj jajka, budyń waniliowy i odrobinę soli. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Wyłóż ciasto na podpieczony spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 130 stopni Celsjusza i zostaw na około 60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach.
Do rondelka wsyp cukier i dodaj masło pokrojone na kawałki. Podgrzewaj aż całość się połączy. Wsyp kakao. Energicznie mieszaj aż zrobi się gładka i błyszcząca polewa.
Po wyciągnięciu sernika pistacjowego i lekkim ostudzeniu, polej go przygotowaną polewą. Posyp posiekanymi pistacjami.