Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój sernik jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Jest serniczkiem tradycyjnym składającym się z ciemnego ciasta kruchego , masy serowej i posypki. Sernik przekroiłam po długości na pół, jedną część oprószyłam cukrem pudrem , a drugą polałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wyszedł pyszny. Polecam
blaszka, papier do pieczenia, mikser, miska, folia spożywcza, rondelek,
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 966
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 966
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
Ciasto; Masło rozpuścić i wystudzić. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao ,cukier, jajka i na koniec rozpuszczone zimne masło. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek , żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać śmietanę , budynie cały czas miksując dodawać porcjami ser. Po zmiksowaniu drewnianą łyżką wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek i oprószone w mące pszennej rodzynki. Ciasto wyjąc z lodówki i wyłożyć spód większej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wylać masę serową i na koniec rozłożyć przygotowaną kruszonkę. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około godziny. Po upieczeniu sernik zostawić w piecu przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20 - 30 minut, po czym wyjąć i całkowicie wystudzić. Przekroić po długości na dwie części , jedną polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą a druga oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. Kruszonka; składniki kruszonki włożyć do miski i łączyć dłońmi aż powstanie sypkie kruszące się ciasto czyli kruszonka. Kruszonkę dobrze wyrobić rozcierając palcami.
Ciasto przygotowane do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu i przekrojeniu.
Sernik gotowy do podania