Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 208
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 150
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 208
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 150
Składniki
Do miski dać: połowę masła/margaryny, aromat waniliowy, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, proszek do pieczenia, kakao. Zagnieść ciasto, jeżeli będzie się kleić - dodać mąki.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć spód w wysmarowanej tortownicy, drugą odłożyć.
pozostałą połowę masła/margaryny rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
1 szklankę cukru i 4 jajka utrzeć mikserem na puszystą pianę, dodawać po łyżce twarogu i ucierać na niskich obrotach.
Do masy serowej wlewać po trosze ostudzone masło/margarynę, mieszać łyżką, na końcu dodać aromat cytrynowy, budyń w proszku i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Dodać rodzynki i wymieszać. (można także dodać: orzechy, migdały w płatkach, wiórki kokosowe, skórkę startą z cytryny, kandyzowane owoce - co kto lubi)
Masę serową wylać na wyłożony spód.
Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę na masie serowej.
Piec w ok. 180st. przynajmniej 60 minut.
Ciasto wyciągnąć z tortownicy dopiero, gdy będzie całkowicie wystudzone.