Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z rumową nutką"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13740
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10093
Szybka i smaczna
Odsłon: 13740
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10093
Składniki
Rodzynki przepłucz na sitku, osącz, przesyp do miseczki i wymieszaj z 75 ml rumu. Odstaw na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc).
Ciasteczka korzenne oraz 5 dag orzechów włoskich rozdrobnij w blenderze. 10 dag masła stop w rondelku. Wlej do ciasteczek, wymieszaj. Powstałą masą wylep spód tortownicy o śr. 26 cm (wcześniej natłuść ją olejem). Formę z tak przygotowanym spodem wstaw na ok. 30 min do lodówki.
Twaróg śmietankowy zmiksuj na gładką masę z jajkami, miodem oraz z mąką ziemniaczaną. Dodaj cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową do smaku. Wsyp także namoczone rodzynki i wymieszaj. Gotową masę wyłóż na schłodzony korzenny spód w tortownicy, wyrównaj wierzch łyżką.
Piecz ok. 40 min w temp. 175 st. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do czasu, aż całkiem ostygnie.
Cukier stop w rondelku. Dodaj resztę masła, śmietanę i pozostały rum. Mieszając, podgrzewaj ok. 15 min. Wsyp posiekane orzechy, wymieszaj, schłodź. Polej tym sernik.Źródło: Tina