Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z truskawkami i kruszonką na kruchym spodzie to szybki sposób na efektowne ciasto. Gładkie, kremowe nadzienie, aromatyczne truskawki i bezkonkurencyjna kruszonka to idealny sposób na powitanie wiosny.
Tortownica o średnicy 25 cm
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, wbij jajko, dodaj cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do schłodzenia na pół godziny do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż ciasto w foremce tak, aby zachodziło na boki. Podpiecz w piecu przez 25 min w temperaturze 180°C.
Do dużej miski przełóż ser (może być dwukrotnie zmielony biały ser lub gotowy twaróg z wiaderka), budyń, cukier i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj łyżką lub zmiksuj masę serową na gładką masę. Możesz także oddzielnie dodać żółtko, a biało ubić na pianę i delikatnie dodać do sera. Umyj truskawki i pozbaw szypułek, a następnie pokrój w paski.
Wykonaj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i kawałki zimnego masła. Zagnieć palcami kruszonkę. Na podpieczony i lekko wystygły spód wyłóż masę serową, na niej poukładaj truskawki, posyp mąką ziemniaczaną, a wierzch przykryj kruszonką. Wstaw sernik do pieca na 40 minut do 180°C.
Po upieczeniu wystudź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a po wyjęciu z formy posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakuje pierwszego dnia po upieczeniu.