Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i kremowy, upieczony na serku mascarpone, na kruchym spodzie i z wiśniami w środku. A na wierzchu galaretka zrobiona z soku wiśniowego.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 433
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14495
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 433
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14495
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy i uformować niewysoki brzeg. Wstawić do lodówki.
Wiśnie osączyć, sok zachować i odmierzyć 250ml. Wiśnie rozłożyć równomiernie na kruchym cieście.
Masa serowa: Zmiksować krótko wszystkie składniki, wylać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 55 minut, po upieczeniu ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Galaretka: Żelatynę zalać zimną wodą na ok. 5 minut. Sok i syrop podgrzać w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem). Żelatynę wycisnąć i dodać do soku, dobrze wymieszać i wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Smacznego :)