Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i kremowy, upieczony na serku mascarpone, na kruchym spodzie i z wiśniami w środku. A na wierzchu galaretka zrobiona z soku wiśniowego.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 827
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 827
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy i uformować niewysoki brzeg. Wstawić do lodówki.
Wiśnie osączyć, sok zachować i odmierzyć 250ml. Wiśnie rozłożyć równomiernie na kruchym cieście.
Masa serowa: Zmiksować krótko wszystkie składniki, wylać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 55 minut, po upieczeniu ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Galaretka: Żelatynę zalać zimną wodą na ok. 5 minut. Sok i syrop podgrzać w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem). Żelatynę wycisnąć i dodać do soku, dobrze wymieszać i wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Smacznego :)