Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z wiśniami"
Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna sm...
Odsłon: 29
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 29
Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna sm...
Odsłon: 29
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 29
Składniki
Wiśnie rozmroź, osącz z soku, skrop sokiem z pomarańczy i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wsyp 20 dag cukru. Podgrzewaj, aż owoce znów puszczą sok. Zmniejsz ogień, podgrzewaj, aż sok odparuje. Odłóż, by ostygły. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem i miodem. Masą wyłóż formę.
Twaróg zmiel. Jajka utrzyj z resztą cukru pudru, mąką, śmietaną i skórką pomarańczową. Utrzyj z twarogiem dodawanym małymi porcjami. Delikatnie wymieszaj z zimnymi wiśniami. Nałóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC, piecz ok. 40 minut. Ostudź.
Zimny sernik wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem polej karmelem.
Ale prosty karmel
łyżki cukru wrzuć na suchą patelnię, podgrzej bez mieszania. Gdy ściemnieje, zalej 4 łyżkami wody i wymieszaj.Źródło: Naj