Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym spodzie, z wiśniami i migdałową posypką
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4669
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12650
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5712
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7161
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4669
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12650
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5712
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7161
Składniki
Wiśnie rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku. Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, włożyć na około godzinę do lodówki.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
W misie miksera połączyć mascarpone i ricottę, dodać jajka, cukier i mąkę, zmiksować. Wrzucić otartą skórkę cytrynową, wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Wiśnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej, ułożyć na masie serowej. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z płatkami migdałowymi, posypać po wiśniach.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut.