Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z ziemniakami to nietypowe połączenie klasycznego które zdecydowanie warto wypróbować. Ten nieoczywisty dodatek sprawia, że masa staje się bardziej wilgotna i stabilna, a ciasto po upieczeniu nie opada mocno. Jest to jedno z tych ciast, których po prostu trzeba spróbować.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34099
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1253
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113560
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34099
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1253
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113560
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno za pomocą blendera, malaksera lub tłuczka. Masło roztop i przestudź. Połącz ze sobą: herbatniki, orzechy włoskie, cukier i przyprawy. Dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wylep nią spód i brzegi tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Piecz spód przez 10 minut, a następnie go wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę serową. Ziemniaki i ser zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj do nich cukier i wszystkie ekstrakty oraz przyprawy. Miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wmieszaj delikatnie mikserem lub łyżką jajka oraz żółtka. Gotowe nadzienie przenieś na podpieczony wcześniej spód.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. Celsjusza. Piecz sernik z ziemniakami przez 85 minut do suchego patyczka. Następnie wyłącz grzanie i uchyl lekko drzwiczki. Ciasto pozostaw tak przez ok. 45 minut. Sernik wyjmij i ostudź. Przed podaniem schłodź go w lodówce przez ok. 2 godziny.