Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z żurawiną"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13718
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10067
Szybka i smaczna
Odsłon: 13718
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10067
Składniki
Żelatynę rozpuść w 40 ml wrzątku. Do miski włóż twaróg oraz jogurt, dodaj przesiany cukier puder oraz sok z cytryny, zmiksuj. Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Przelej do miski z masą serowo-jogurtową, szybko zmiksuj. Masę przelej do tortownicy, wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj polewę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Do mąki ziemniaczanej dodaj 2 łyżki zimnej wody, wymieszaj, by nie było grudek.
Do rondelka włóż żurawinę, dodaj cukier i podgrzewaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkę, mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia, powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając, by nie porobiły się grudki. Wystudzoną polewą udekoruj wierzch sernika.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie