Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fani słodko-kwaśnych połączeń z pewnością będą zadowoleni, gdy na ich talerzu pojawi się ten pyszny sernik z żurawiną. Łączy w sobie herbatnikowy spód, kremową masę serową oraz lekko cierpką galaretkę żurawinową. Pyszności.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Ciastka zmiksuj np. za pomocą blendera aż do całkowitego rozkruszenia. Herbatniki powinny mieć konsystencję piasku. Możesz to zrobić także za pomocą wałka i ciastek w szczelnie zamkniętej torbie. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Kiedy trochę się przestudzi, dodaj do niego herbatniki. Połącz składniki aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wysmaruj formę do pieczenia tłuszczem lub wyłóż ją papierem. Wyłóż ciasteczkowy spód i wyrównaj za pomocą szpatułki. Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 minut aż się zarumieni. Wyciągnij i odstaw do przestudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową umieść w jednej misce. Powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylej masę na sernik na wcześniej podpieczony spód.
Wylej masę na sernik na wcześniej podpieczony spód. Piecz całość w 170 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez około godzinę. Po tym czasie uchyl drzwiczki i pozostaw jeszcze na godzinę.
Górną część ciasta najlepiej przygotować, kiedy sernik całkowicie się wystudzi. Żurawinę zmiksuj na jednolitą masę. Obydwie galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody, czyli 500 ml wrzątku. Połącz z owocami. Kiedy mus zacznie tężeć, wylej go na masę sernikową. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.