Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upieczony na wzór popularnej babki zebra. Szykownie się prezentuje, idealnie pasuje na świąteczny stół!
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne! Robimy spód do ciasta. Tortownicę 24-25 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i na rancie. Rant robimy trochę wyższy niż ma tortownica. Sernik lubi mocno wyrosnąć. Mielimy w malakserze lub maszynce do mięsa herbatniki. Dodajemy do nich kakao i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i wysypujemy do formy. Lekko ubijamy i wyrównujemy. Odkładamy tortownicę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Na dół piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto ustawimy na drugiej półce od dołu.
Robimy sernik. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę niezbyt sztywną. Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na jasną masę. Ser, kremówkę, budyń i skrobię przekładamy do dużej miski. Łączymy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy do sera masę jajeczną, miksujemy. Na koniec wtłaczamy delikatnie łopatką silikonową do masy serowej pianę z białek. Rozdzielamy gotową masę na dwie równe części. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy łopatką silikonową do połączenia składników. Wyjmujemy spód ciasta z lodówki i wlewamy obie masy do formy po 2 łyżki. Zaczynamy od białej masy. Kładziemy ją na środek formy. Na nią kładziemy 2 łyżki masy ciemnej. Pracujemy do wyczerpania składników. Powstaje wzór zwany popularnie zebrą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy sernik w 180 °C przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach godzinę. Następnie przekładamy sernik do lodówki na całą noc.
Następnego dnia polewamy sernik polewą i przyozdabiamy świątecznie. Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną wylewamy na sernik.
Piękny świąteczny sernik zebra gotowy! Sernik jest bardzo puszysty i kremowy.