Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik „Zebra” w nietradycyjnej odsłonie. Przepis, który powstał spontanicznie i niejako z konieczności, kiedy w lodowce znalazłam ciasto francuskie z kończącą się data przydatności. Mając w planach zrobienie sernik zebra, postanowiłam wkomponować w niego ciasto francuskie. Mi osobiście pomysł ten się bardzo spodobał i sprawdził. Ciekawa jestem czy i wam przypadnie takie polaczenie do gustu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Plat ciasta francuskiego wyjąc z opakowania i rozłożyć na stolnicy. Podsypać odrobina maki i lekko rozwałkować. cukier puder i kakao wymieszać ze soba i posypać nim rozwałkowany blat, na całej powierzchni. Ciasto podzielić na pol i każda polowe zrolować. Tak powstałe ruloniki pokroić w jednocentymetrowe paseczki. Kawałki z jednej polowy ciasta ułożyć na dnie, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy i każdy z nich spłaszczyć. Można to zrobić ręka lub łyżka. Tak przygotowany sod można wyjąc z tortownicy i rozwałkować go miedzy kawałkami pergaminu. Patrz film. W ten sam sposób postąpić z druga polowa ciasta. Wyłożona polową ciasta tortownice, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec 15 minut. Drugą polowe włożyć do lodówki.
W międzyczasie przygotować masę serowa: w misce utrzeć ser z dodatkiem soli, cukru i śmietany. Następnie dodać rozpuszczone i przestudzone masło, po jednym jajku oraz pozostałe składniki. Wszystkie składniki dobrze ze soba wymieszać, na gładka masę. Masę serowa podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i dobrze wymieszać.
Tak przygotowany ser wykładać równymi porcjami na podpieczone i lekko przestudzone ciasto. Masę wykładać zamiennie np.: 2 łyżki masy waniliowej a na jej środek 2 łyżki masy czekoladowej. Na koniec tortownica lekko potrząsnąć wyrównując w niej masę serowa. Na wierzchu ułożyć drugi, wcześniej przygotowany blat z ciasta francuskiego. Ciasto można posmarować jajkiem lub mlekiem, będzie ładniej wyglądało. Sernik piec w nagrzanym piekarniku, w 170 st. C przez godzine. Ciasto wystudzić w formie. Smacznego!