Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka. Jeden z lepszych serników, który zawsze wszystkim smakuje. Na kruchym cieście, z białkową pianką, na której po upieczeniu (po upływie około godziny od wyjęcia z piekarnika) zaczynają pojawiać się bursztynowe kropelki:)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7676
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 95
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258490
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7676
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 95
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258490
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy masło starte na dużych oczkach tarki, całość siekamy. Na koniec dodajemy żółtka oraz jajko. Wyrabiamy do połączenia. Gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wykładamy dno blaszki (21x32cm, wyłożona papierem do pieczenia) i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy przez około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Przygotowaną masę serową ostrożnie (jest jej dużo i jest dość rzadka) przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut.
Na 5-10 minut przed końcem pieczenia sernika, ubijamy bezę: białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę dodając do nich po 1 łyżce cukru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie wykładamy na niego ubitą pianę z białek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 15 minut (do lekkiego zezłocenia), zmniejszając temperaturę grzania do 150-160 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około 5 minut, następnie przenosimy na blat kuchenny (do lodówki dajemy dopiero po CAŁKOWITYM wystudzeniu).