Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i aksamitny w smaku sernik. Prosty w przygotowaniu a jego największą ozdobą są kropelki rosy na bezie. **Jajka powinny być w temperaturze pokojowej **Szklanka o pojemności 250ml
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 136
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 971
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5837
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 74
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 136
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 971
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektowne...
Odsłon: 5837
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 74
Składniki
CIASTO: Do mąki dodać proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i przesiać przez sito. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, wymieszać na średnich obrotach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie zagnieść ciasto w kulkę, owinąć folią spożywczą. Włożyć na pół godziny do lodówki. Blaszkę o wymiarach 25 x 36cm delikatnie posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić na plastry. Wylepić całe dno oraz boki. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do lodówki na 10 min.
MASA SEROWA: 4 żółtka, 2 jajka wraz z ksylitolem/cukrem i cukrami waniliowymi ubić na puszystą masę. Kolejno dodawać ser po jednej łyżce. .Proszki budyniowe połączyć z mlekiem i dobrze wymieszać za pomocą rózgi aby robić wszystkie grudki. Cienkim strumieniem wlewać do masy serowej. Na koniec pomału wlać olej. Miksować tylko do połączenia. Na podpieczony spód wylać delikatnie masę serową. Włożyć do piekarnika i piec około 45-55 minut aż zetnie się i lekko zrumieni ser. Po ok 35 minutach pieczenia zacząć ubijać pianę.
Do misy miksera wsypać cukier puder, białka oraz szczyptę soli. Ubijać na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 145°C. Delikatnie wyjąć z piekarnika ciasto,wyłożyć ubitą pianę, Piec jeszcze około 10-15min do lekkiego zrumienienia. Sernik studzić na kracie. Włożyć do lodówki na całą noc. Słodkich przyjemności!