Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są dwa ciasta, bez których nikt nie wyobraża sobie świąt czy szczytniejszych okazji: sernika i karpatki. A gdyby tak połączyć je w jedną sernikokarpatkę? Ciasto parzone z charakterystycznymi szczytami jest przełożone masą serową na zimno, tworząc połączenie jedyne w swoim rodzaju.
średnica formy: 20 cm
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 406
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 406
Składniki
Przygotuj ciasto. W garnku zagotuj mleko, wodę, cukier, sól i masło.
Zdejmij całość, dodaj mąkę i energicznie mieszaj masę drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa.
Postaw garnek na małym ogniu i gotuj masę przez 1-2 minuty, aż zacznie odstawać od brzegów. Przełóż ją do dużej miski i pozwól ostygnąć.
Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich za pomocą drewnianej łyżki czy miksera.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Do każdej z nich rozłóż równomiernie po ½ ciasta cienką warstwą.
Wstaw spody do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut do wyrośnięcia i ładnego zezłocenia.
Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj warstwę serową. W misce utrzyj serek śmietankowy z sokiem z cytryny na jednolitą, miękką masę.
Dodaj śmietanę i ubijaj wszystko mikserem aż masa stanie się gęsta i kremowa. Dołóż cukier, kontynuując ubijanie do uzyskania sztywnych szczytów.
Złóż ciasto. Jeden ze spodów ciasta parzonego włóż do tortownicy ze zdejmowalnym rantem. Następnie rozsmaruj równomiernie masę serową i przykryj ją drugim spodem.
Całość lekko dociśnij, by pozbyć się pęcherzyków powietrza i szczelin.
Wierzch posyp płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
Sernikokarpatkę wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie zdejmij rant tortownicy i podawaj ciasto na zimno.