Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sero-makowiec"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 675
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 675
Składniki
PRZYGOT.: ok. 45 min; PIECZENIE: 60 min; PEŁNY KOSZT: ok. 19 ZŁ
Zagnieć kruche ciasto i podziel na 2 części (2/3 i 1/3), zawiń w folię i włóż do lodówki na godz. Tortownicę 24 cm natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłóż dno tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 10-15 min w temp. 200°C. Resztę ciasta zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
Zrób masę: margarynę utrzyj na puszysto, dodając po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawaj porcjami twaróg. Wymieszaj, aż masa będzie gładka. Na końcu dodaj ubitą kremówkę i delikatnie połącz. Na podpieczony kruchy spód nałóż masę makową, następnie nałóż masę serową i wyrównaj.
Posyp startym ciastem i płatkami migdałowymi. Sero-makowiec włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz 60 minut. Wyłącz piekarnik i po 10 minutach wyjmij z niego sernik. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
<strong>Elżbieta Pawelec z Elbląga</strong>Źródło: Świat kobiety