Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9865
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9865
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x36).
Mak: Mak zalewamy w garnku wodą, chwilkę gotujemy, zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 15 min. Odlewamy nadmiar wody i mielimy 3x. Do zmielonego maku dodajemy masło, cukier, żółtka, miód, olejek, smalec, cynamon, kawę, rodzynki i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ser: W większej misce ucieramy na gładki krem margarynę z cukrem. Stopniowo dodajemy cały ser. Następnie wsypujemy budyń, żółtka i przesianą mąkę pszenną. Dalej ucieramy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Na kruche ciasto kładziemy masę makową, przykrywamy masą serową i pieczemy w temp 160- 180 stopni ok 75 min. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową. Smacznego.