Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24893
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1309
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24893
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 95
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x36).
Mak: Mak zalewamy w garnku wodą, chwilkę gotujemy, zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 15 min. Odlewamy nadmiar wody i mielimy 3x. Do zmielonego maku dodajemy masło, cukier, żółtka, miód, olejek, smalec, cynamon, kawę, rodzynki i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy łyżką.
Ser: W większej misce ucieramy na gładki krem margarynę z cukrem. Stopniowo dodajemy cały ser. Następnie wsypujemy budyń, żółtka i przesianą mąkę pszenną. Dalej ucieramy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.
Na kruche ciasto kładziemy masę makową, przykrywamy masą serową i pieczemy w temp 160- 180 stopni ok 75 min. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową. Smacznego.