Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy nie mogę się zdecydować, czy bardziej kocham sernik, czy makowiec. Teraz nie muszę wybierać :D
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13887
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15534
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13887
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15534
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Składniki
Spód ciasta: Zimne masło pokroiłem, dodałem mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia. Wbiłem dwa żółtka i wszystko wyrabiałem do uzyskania ładnej , gładkiej kuli. Ciasto schowałem do lodówki.
Blachę wyłożyłem papierem do pieczenia, wyłożyłem nią schłodzone ciasto. Na całej powierzchni ponakłuwałem ciasto widelcem. Spód ciasta piekłem przez 15 minut w 180 stopniach. Użyłem foremki 28x28 cm
Masa makowa: Mak zalałem 3 szklankami wody i zagotowałem. Poddusiłem jeszcze 5 minut. Mak wchłonął mi całą wodę, więc nie musiałem go odcedzać. Ostudzony mak zmieliłem.
W przypadku maku mielonego wystarczy około 300 gramów, zalać gorącą wodą a po przestudzeniu odcedzić.
Jajka z cukrem ubiłem na puszystą masę, dodałem ostudzony mak i delikatnie wymieszałem. Do masy dodałem rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Masa serowa: Masło roztopiłem i ostudziłem. Białka które zostały z ciasta wbiłem do misy i ubiłem na puszystą masę z jajkami i cukrem. Ostudzone masło zmiksowałem z budyniem i masą serową. Następnie dodałem masę jajeczną i delikatnie wymieszałem dodając rodzynki.
Na ostudzony spód wyłożyłem masę makową, a następnie wylałem masę twarogową. Całość piekłem 70-80 minut w 170 stopniach. Bez otwierania piekarnika, bez sprawdzania patyczkiem. Ciasto zostawiłem w zamkniętym piekarniku na 5 minut, następnie 20 minut studziłem ciasto przy uchylonych drzwiczkach.
Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić czyste.
Przemycamy zdrowie: Do gotowanego maku dodałem siemię lniane, płatki owsiane, otręby oraz kurkumę. Wszystkie dodatki zmieliłem razem z makiem. Otręby można dodać również do spodu ciasta, a kurkumę do masy serowej.