Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na trzy ciasta w jednym. Seromakowiec z jabłkami na kruchym spodzie i z jabłkami. Wszystkie, moje ulubione ciasta w jednym. Przepis idealny na Wielkanoc.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3712
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1539
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113643
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3712
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1539
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113643
Składniki
Zrobić ciasto: W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto, na gładka masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Wymiar blachy 20 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto przelozyc do foremki wyłożonej pergaminem i nakłuć je widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. Funkcja piekarnika góra – dół.
Następnie zrobić masę makową: Pozostałe z robienia ciasta białka, ubić na sztywna masę z dodatkiem soli. Do piany powoli dodawać masę makową i dobrze wymieszać. Na koniec dodać tarta bułkę.
Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać rozpuszczone i schłodzone masło, cały czas mieszając. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, całość dokładnie mieszając. Do gotowej masy serowej dodać skórkę otarta z cytryny oraz ubite ze szczypta soli białka. Całość ponownie delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszać. Na koniec zrobić kruszonkę: Make masło i cukier zagnieść do momentu aż zaczną powstawać grudki.
Na podpieczony blat wyłożyć po kolei masę makowa i serowa oraz jabłka. Całość posypać kruszonka i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 1 godzinę. Funkcja piekarnika góra – dół. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce. Smacznego!