Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowiec z truskawkami to jeden z tych przepisów na ciasta, który kojarzą się z początkiem lata. Połączenie kremowego twarogu, lekkiego i puszystego ciasta, a także soczystych owoców sprawia, że to deser idealny zarówno na niedzielny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. W tej wersji – nieco lżejszej i bez zbędnych dodatków – serowiec smakuje wyjątkowo naturalnie, a owoce grają tu pierwsze skrzypce. Truskawki nie tylko doskonale współgrają z masą twarogową, ale też sprawiają, że każdy kawałek ciasta wygląda pięknie i apetycznie.
Ciasto serowiec z truskawkami nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych. Przyda się jednak odrobina cierpliwości i staranności. Zachowaj też odpowiednie proporcje ciasta, czyli połączenia mąki, cukru, jajek i masła. Nie pomijaj w przepisie sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia. Dzięki temu uzyskasz wypiek o wyważonej konsystencji – wilgotny, ale nie ciężki, a także niezwykle puszysty. Swoim smakiem może przypominać biszkopt, ale z bardziej maślanym akcentem.
Serowa warstwa jest z kolei delikatna, aksamitna i świetnie kontrastuje z miękkim ciastem i owocowym akcentem w postaci truskawek. To świetny pomysł, aby wykorzystać sezonowe owoce, które wraz z końcem wiosny i początkiem lata pojawiają się na lokalnych targach oraz stoiskach.
Serowiec z truskawkami najlepiej smakuje po upieczeniu i ostudzeniu. Będzie świetnie pasować do popołudniowej kawy czy porannej herbaty. Możesz go podać również na drugi i trzeci dzień, bo dzięki wilgotnej konsystencji, nie robi się suche. Doskonale sprawdzi się dla osób, które nie wiedzą, na co się zdecydować – sernik czy ciasto ucierane?
Wybór odpowiednich składników do serowca ma kluczowe znaczenie zarówno dla jego konsystencji, jak i smaku. Na pierwszym miejscu jest oczywiście twaróg, który powinien być dobrej jakości. Najlepiej wybierz półtłusty, zwarty i możliwie jak najmniej wodnisty. Jeśli używasz klasycznego twarogu z kostki, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa albo zmiksuj blenderem. Dzięki temu masa serowa będzie gładka i jedwabista.
Alternatywą dla twarogu może być ser z wiaderka (jak na sernik). Uważaj, aby nie był zbyt rzadki, bo może sprawić, że masa będzie zbita i wilgotna.
Oprócz twarogu ważne są również jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki nim masa serowa lepiej się napowietrzy i będzie bardziej puszysta. Cukier do wypieków powinien być drobny, aby łatwo się rozpuścił. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym smaku, oprócz budyniu waniliowego możesz dodać odrobinę ekstraktu lub skórki z cytryny.
Nie można też zapominać o truskawkach, które powinny być jędrne i dojrzałe. Przed dodaniem do ciasta, warto je dobrze umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Im mniej puszczą soku, tym lepiej.
Wszystkie składniki do ciasta na serowca z truskawkami powinny mieć temperaturę pokojową, w tym masło i jajka. Sekret puszystej konsystencji tkwi przede wszystkim w odpowiednim ubiciu białek wraz z odrobiną soli. Najlepiej robić to przy użyciu miksera na wysokich obrotach aż do momentu, kiedy powstanie sztywna piana. Dopiero wtedy należy dodawać cukier, a raczej wysypywać go małymi porcjami aż całkowicie się rozpuści. Piana zacznie robić się coraz bardziej błyszcząca. Na koniec dodaj żółtka i tłuszcz.
Równie ważne jest delikatne łączenie uzyskanej masy z suchymi składnikami. Zbyt intensywne mieszanie może sprawić, że piana opadnie, a ciasto stanie się zbite. Najlepiej mieszaj całość łyżką lub szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry.
Serowiec z truskawkami wygląda wyśmienicie bez dodatków. To za sprawą kolorowych truskawek i nieco ciemniejszego ciasta dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Warto jednak posypać wierzch cukrem pudrem albo przygotować lukier cytrynowy, który doda orzeźwiającego charakteru.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4107
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416163
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2800
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4107
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416163
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2800
Składniki
Masło lub margarynę rozpuść w rondelku. Odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Ubijaj na wysokich obrotach wraz ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, dodawaj porcjami cukier. Miksuj dalej aż masa zrobi się błyszcząca, a cukier się rozpuści. Teraz dodawaj po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlej tłuszcz, wymieszaj aż do połączenia składników.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż połowę ciasta, drugą na razie zostaw.
Teraz zmiksuj twaróg półtłusty z jajkami, cukrem i budyniem waniliowym. Możesz też całość zblendować. Wyłóż na spód ciasta.
Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Poukładaj równomiernie na masie serowej. Przykryj drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50-60 minut.