Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowiec z truskawkami to jeden z tych przepisów na ciasta, który kojarzą się z początkiem lata. Połączenie kremowego twarogu, lekkiego i puszystego ciasta, a także soczystych owoców sprawia, że to deser idealny zarówno na niedzielny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. W tej wersji – nieco lżejszej i bez zbędnych dodatków – serowiec smakuje wyjątkowo naturalnie, a owoce grają tu pierwsze skrzypce. Truskawki nie tylko doskonale współgrają z masą twarogową, ale też sprawiają, że każdy kawałek ciasta wygląda pięknie i apetycznie.
Ciasto serowiec z truskawkami nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych. Przyda się jednak odrobina cierpliwości i staranności. Zachowaj też odpowiednie proporcje ciasta, czyli połączenia mąki, cukru, jajek i masła. Nie pomijaj w przepisie sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia. Dzięki temu uzyskasz wypiek o wyważonej konsystencji – wilgotny, ale nie ciężki, a także niezwykle puszysty. Swoim smakiem może przypominać biszkopt, ale z bardziej maślanym akcentem.
Serowa warstwa jest z kolei delikatna, aksamitna i świetnie kontrastuje z miękkim ciastem i owocowym akcentem w postaci truskawek. To świetny pomysł, aby wykorzystać sezonowe owoce, które wraz z końcem wiosny i początkiem lata pojawiają się na lokalnych targach oraz stoiskach.
Serowiec z truskawkami najlepiej smakuje po upieczeniu i ostudzeniu. Będzie świetnie pasować do popołudniowej kawy czy porannej herbaty. Możesz go podać również na drugi i trzeci dzień, bo dzięki wilgotnej konsystencji, nie robi się suche. Doskonale sprawdzi się dla osób, które nie wiedzą, na co się zdecydować – sernik czy ciasto ucierane?
Wybór odpowiednich składników do serowca ma kluczowe znaczenie zarówno dla jego konsystencji, jak i smaku. Na pierwszym miejscu jest oczywiście twaróg, który powinien być dobrej jakości. Najlepiej wybierz półtłusty, zwarty i możliwie jak najmniej wodnisty. Jeśli używasz klasycznego twarogu z kostki, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa albo zmiksuj blenderem. Dzięki temu masa serowa będzie gładka i jedwabista.
Alternatywą dla twarogu może być ser z wiaderka (jak na sernik). Uważaj, aby nie był zbyt rzadki, bo może sprawić, że masa będzie zbita i wilgotna.
Oprócz twarogu ważne są również jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki nim masa serowa lepiej się napowietrzy i będzie bardziej puszysta. Cukier do wypieków powinien być drobny, aby łatwo się rozpuścił. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym smaku, oprócz budyniu waniliowego możesz dodać odrobinę ekstraktu lub skórki z cytryny.
Nie można też zapominać o truskawkach, które powinny być jędrne i dojrzałe. Przed dodaniem do ciasta, warto je dobrze umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Im mniej puszczą soku, tym lepiej.
Wszystkie składniki do ciasta na serowca z truskawkami powinny mieć temperaturę pokojową, w tym masło i jajka. Sekret puszystej konsystencji tkwi przede wszystkim w odpowiednim ubiciu białek wraz z odrobiną soli. Najlepiej robić to przy użyciu miksera na wysokich obrotach aż do momentu, kiedy powstanie sztywna piana. Dopiero wtedy należy dodawać cukier, a raczej wysypywać go małymi porcjami aż całkowicie się rozpuści. Piana zacznie robić się coraz bardziej błyszcząca. Na koniec dodaj żółtka i tłuszcz.
Równie ważne jest delikatne łączenie uzyskanej masy z suchymi składnikami. Zbyt intensywne mieszanie może sprawić, że piana opadnie, a ciasto stanie się zbite. Najlepiej mieszaj całość łyżką lub szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry.
Serowiec z truskawkami wygląda wyśmienicie bez dodatków. To za sprawą kolorowych truskawek i nieco ciemniejszego ciasta dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Warto jednak posypać wierzch cukrem pudrem albo przygotować lukier cytrynowy, który doda orzeźwiającego charakteru.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52123
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 157
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52123
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 157
Składniki
Masło lub margarynę rozpuść w rondelku. Odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Ubijaj na wysokich obrotach wraz ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, dodawaj porcjami cukier. Miksuj dalej aż masa zrobi się błyszcząca, a cukier się rozpuści. Teraz dodawaj po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlej tłuszcz, wymieszaj aż do połączenia składników.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż połowę ciasta, drugą na razie zostaw.
Teraz zmiksuj twaróg półtłusty z jajkami, cukrem i budyniem waniliowym. Możesz też całość zblendować. Wyłóż na spód ciasta.
Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Poukładaj równomiernie na masie serowej. Przykryj drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50-60 minut.