Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto warstwowe, które sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub imprezie.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2318
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2318
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, aby powstała jednolita konsystencja. Ciasto dzielimy na 2 części. Formę ( potrzebne dwie ) o wym. 33 x 23 cm smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy sezam i mieszamy. Lekko podsmażamy i wykładamy do jednej formy z surowym ciastem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy wiórki kokosowe. Drugi surowy placek smarujemy kilkoma łyżkami dżemu i wykładamy masę białkowo – kokosową. Oba placki pieczemy w temp. 180 – 190 C Przez 30-40 min. Jeśli piekarnik mamy z termoobiegiem pieczemy 20 -25 min. Po upieczeniu placki studzimy. Miękką margarynę na krem miksujemy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na placek z sezamem wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim placem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.