Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto warstwowe, które sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub imprezie.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5834
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 390
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5834
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 390
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, aby powstała jednolita konsystencja. Ciasto dzielimy na 2 części. Formę ( potrzebne dwie ) o wym. 33 x 23 cm smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy sezam i mieszamy. Lekko podsmażamy i wykładamy do jednej formy z surowym ciastem. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec stopniowo dodajemy wiórki kokosowe. Drugi surowy placek smarujemy kilkoma łyżkami dżemu i wykładamy masę białkowo – kokosową. Oba placki pieczemy w temp. 180 – 190 C Przez 30-40 min. Jeśli piekarnik mamy z termoobiegiem pieczemy 20 -25 min. Po upieczeniu placki studzimy. Miękką margarynę na krem miksujemy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem. Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na placek z sezamem wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim placem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.