Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście, z masą z kaszy manny i serka. Delikatne i przepyszne ciasto na każdą okazję.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8610
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10249
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4659
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8610
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10249
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4659
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 726
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło pocięte na kawałki i krotko zagnieść ciasto na grubą kruszonkę. Dodać dwa żółtka i szczyptę soli. Wlać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Przygotować nadzienie. Zagotować mleko. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka i energicznie zamieszać. Pogotować około 3- 4 minut mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.
Biały ser utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać kandyzowane owoce i szczyptę cynamonu. Masę wstawić do na chwilę do lodówki, aż ciasto będzie gotowe.
Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30- 35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować.