Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę śliwek czeka na Ciebie w kuchni a Ty masz już dość powideł i drożdżowego ze śliwkami? Nic prostszego! Zrób dobry i zdrowy budyń jaglany z dodatkiem śliwki! Klasyka w nowoczesnym wydaniu ???? Podaj go w słoiczku lub szklance, posyp ekspandowaną jaglanką dla lepszego wyglądu i masz deser, który możesz np. zabrać do pracy lub szkoły! A do tego zdrowy i kolorowy! Można go zjeść bez wyrzutów sumienia i spokojnie podać dzieciom ????
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13689
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2886
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1193
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13689
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2886
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1193
Składniki
Zaczynamy od kaszy. Przepłucz kaszę przed gotowaniem wrzącą wodą – tak pozbędziesz się goryczki. Do gotującej się wody (lub mleka – wtedy budyń będzie bardziej kremowy) wsyp kaszę. Gotuj około 8 minut i wyłącz. Pozostaw do napęcznienia na około 20 minut. Po tym czasie przestudź kaszę.
Kiedy kasza stygnie zajmij się śliwkami. Umyte, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wrzuć do małego rondelka i smaż dopóki puszczą sok i zrobi się z nich dżemik – około 5 minut. Jeśli lubisz słodkie desery dołóż pod koniec gotowania daktyle bez pestek.
Powstałą masę śliwkową zblenduj, zmiksuj z przestudzoną kaszą jaglaną do powstania gładkiej masy o konsystencji budyniu. Przełóż do słoiczka i jeśli chcesz udekoruj ekspandowaną jaglanką oraz pokrojoną śliwką – jak na zdjęciach