Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę śliwek czeka na Ciebie w kuchni a Ty masz już dość powideł i drożdżowego ze śliwkami? Nic prostszego! Zrób dobry i zdrowy budyń jaglany z dodatkiem śliwki! Klasyka w nowoczesnym wydaniu ???? Podaj go w słoiczku lub szklance, posyp ekspandowaną jaglanką dla lepszego wyglądu i masz deser, który możesz np. zabrać do pracy lub szkoły! A do tego zdrowy i kolorowy! Można go zjeść bez wyrzutów sumienia i spokojnie podać dzieciom ????
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17194
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 116
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4857
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7532
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17194
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 116
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4857
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7532
Składniki
Zaczynamy od kaszy. Przepłucz kaszę przed gotowaniem wrzącą wodą – tak pozbędziesz się goryczki. Do gotującej się wody (lub mleka – wtedy budyń będzie bardziej kremowy) wsyp kaszę. Gotuj około 8 minut i wyłącz. Pozostaw do napęcznienia na około 20 minut. Po tym czasie przestudź kaszę.
Kiedy kasza stygnie zajmij się śliwkami. Umyte, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wrzuć do małego rondelka i smaż dopóki puszczą sok i zrobi się z nich dżemik – około 5 minut. Jeśli lubisz słodkie desery dołóż pod koniec gotowania daktyle bez pestek.
Powstałą masę śliwkową zblenduj, zmiksuj z przestudzoną kaszą jaglaną do powstania gładkiej masy o konsystencji budyniu. Przełóż do słoiczka i jeśli chcesz udekoruj ekspandowaną jaglanką oraz pokrojoną śliwką – jak na zdjęciach